KVL

KVL staat niet alleen voor Keuken Van Leer,
maar ook voor Koninklijke Verenigde Leder.
Oftewel: de monumentale leerfabriek waarin
onze keuken gevestigd is.

Ooit was KVL de grootste leerlooierij van Europa. Gedurende bijna de hele twintigste eeuw was deze plek innig verbonden met Oisterwijk. Denk alleen al aan de 1200 banen die de leerfabriek in z’n hoogtijdagen opleverde. Ook Robèrt had hier zijn eerste bijbaantje. 

Internationale reputatie
Ook over de grens had de KVL een reputatie. Grote merken als Louis Vuitton, Adidas en Van Bommel kochten hier in. Waar wij nu onze broodjes, salades, high teas en brasseriegerechten serveren, zat vroeger het magazijn. Eigenlijk het eindstation van de fabriek dus: de inkopers kwamen het bewerkte leer hier controleren op kwaliteit en dikte. Daarna konden de vaak enorme partijen – tot wel 100.000 voet – op transport.

De keus voor deze ruimte als magazijn was trouwens niet toevallig; met de ligging op het noorden hadden de inspecteurs hier het beste licht om de grote stapels leer te beoordelen.

Industriële sporen
Nog altijd vind je overal in de industriële setting van de KVL sporen van en herinneringen aan het verleden van de leerlooierij. Kijk vanachter je kop koffie of glas wijn maar eens om je heen. Van de leren kleedjes op de bok tot de industriële lampen: behalve van het lekkers op onze kaart proef je in Keuken Van Leer de stoere sfeer van weleer.

Meer weten over KVL? Schrijf je dan in voor een rondleiding

 

Onze partners op KVL